qt_100jaarzzw

100 jaar Zuiderzeewet

In 2018 vieren we dat 100 jaar geleden de Zuiderzeewet werd ondertekend. Dankzij deze wet is Flevoland ontstaan en hebben we niet alleen in onze provincie, maar ook daarbuiten ‘droge voeten’. Reden voor een feestje dus!

De Culturele Haven pakt uit met een uniek educatieprogramma rond 100 jaar Zuiderzeewet. We stellen enkele lespakketten kosteloos ter beschikking. Deze lespakketten kan je als leerkracht eenvoudig in de klas gebruiken, waardoor leerlingen allerlei bijzonderheden leren over 100 jaar Zuiderzeewet en Flevoland. Optioneel en tegen betaling kunnen deze lespakketten worden uitgebreid met gastlessen, een excursie naar Batavialand of de voorstelling Onder Water van Bonte Hond.

Dit is niet het enige! Samen met onze lokale partners bieden we een uniek educatieprogramma rond 100 jaar Zuiderzeewet. Dit speciale programma wordt per gemeente op maat gemaakt. Inschrijven voor deze programma’s kan via de lokale cultuuraanbieder: De Meerpaal in Dronten, Kubus Lelystad, Cultuurbedrijf Noordoostpolder en De Verbeelding in Zeewolde. Scholen op Urk kunnen we direct inschrijven voor het lokale programma bij De Culturele Haven.

De belevenissen van de kinderen op de scholen zijn vastgelegd in twee speciale Zuiderzeejournaals. Bekijk aflevering 1 en aflevering 2

Gratis educatieprogramma

Het educatieprogramma 100 jaar Zuiderzeewet van De Culturele Haven

 • Groep 1/2: Gratis lespakket ‘Om je heen’. Over cultuur en natuur die om je heen te vinden is. Het lespakket bestaat uit 3 lessen van ca. 1 uur. Optioneel en tegen een vergoeding van 6 euro per leerling kan een les worden uitgevoerd door een vakleerkracht.
 • Groep 3/4: Gratis lespakket ‘Nieuwkomers’, waarin leerlingen kennis maken met de geschiedenis van hun eigen omgeving, herinneringen, en het thema verhuizen. Het lespakket bestaat uit 3 lessen van ca. 1 uur. Optioneel en tegen een vergoeding van 6 euro per leerling kan een les worden uitgevoerd door een vakleerkracht.
 • Groep 3/4: Gratis lespakket ‘Vroeger was hier de zee’ over de inpolderingsgeschiedenis. Leerlingen bouwen een dijk, maken een hoorspel over het ontstaan van Flevoland en kleien een monument voor de zee. Het lespakket bestaat uit 3 lessen van ca. 1 uur. Optioneel en tegen een vergoeding van 6 euro per leerling kan een les worden uitgevoerd door een vakleerkracht.
 • Groep 5/6: Gratis lespakket Plannen voor Flevoland waarin kinderen de plannenmakers van de toekomst zijn. In drie lessen van circa 1 uur kijken de leerlingen terug naar het verleden en ontwerpen als planoloog een droomland voor de toekomst. Ze laten zich hierbij inspireren door de innovatieve plannen van Cornelis Lely en nu.Optioneel en tegen een vergoeding van 6 euro per leerling kan dit lespakket aangevuld worden met:

- De voorstelling Onder Water van Bonte Hond. Een voorstelling over Flevoland en trots zijn op je roots. De voorstelling kan plaatsvinden op 10 oktober t/m 12 oktober, 16 oktober t/m 19 oktober, of op 1 of 2 november. 

- Of een bezoek aan Batavialand waarbij leerlingen zelf op onderzoek uitgaan.

 • Groep 5/6: Gratis lespakket De Kunst van machines over het droogmaken van de polder en de rol die machines vroeger en nu spelen. Het lespakket bestaat uit 3 lessen van ca. 1 uur. Optioneel en tegen een vergoeding van 6 euro per leerling kan een les worden uitgevoerd door een vakleerkracht.
 • Groep 7/8: Gratis lespakket Markerwaard over de plannen voor de nieuwe polder die uiteindelijk niet uitgevoerd zijn. Leerlingen ontwerpen een eigen land voor de toekomst.

Inschrijven / meer info

Wil je meer informatie over het educatieprogramma van de Culturele haven rondom 100 jaar Zuiderzeewet? Of wil je je meteen inschrijven? Stuur dan een mail naar info@deculturelehaven.nl Er wordt dan een account voor je aangemaakt, waarna je meteen met de lespakketten aan de slag kunt. En je kunt dan doorgeven of je optioneel en tegen betaling gebruik wilt maken van de gastlessen en excursies.

Wil je meer info en / of inschrijven voor de programma’s van onze lokale partners? Neem dan met hen contact op.

 • Lelystad: inschrijven voor 22 juli via www.dekubuslelystad.nl
 • Dronten: inschrijven voor 22 juni via kunstwerkplaats@meerpaal.nl
 • Urk: inschrijven voor 1 juli via m.spit@flevomeerbibliotheekurk.nl
 • Noordoostpolder: inschrijven via Cultuurbedrijf Noordoostpolder (info volgt)
 • Zeewolde: inschrijven voor 1 juli via cultuurmakelaar@verbeeldingenco.nl

Lelystad: Ontdek erfgoedlocaties

Voor Lelystad heeft Kubus in samenwerking met City Marketing Lelystad en museum Batavialand lesmateriaal ontwikkeld waardoor leerlingen zich bewust worden van de unieke ontstaansgeschiedenis van Lelystad wat hun omgeving nu nog bepaald. De eerste les behandelt de periode vanaf het werkeiland tot en met de eerst woonwijken. Het werkeiland dat midden in het IJsselmeer lag, speelde een belangrijke rol, omdat daar het gemaal gebouwd moest worden dat heel Oost Flevoland moest leegpompen. Ook de bijzondere opzet van Lelystad met de dreven krijgt aandacht. Bovendien wordt uitgelegd dat de eerste bewoners die op de kale vlakte moesten komen wonen, gelokt moesten worden met mooie, ruime (piano)woningen die als een van de eerste centrale verwarming hadden. De tweede les bestaat uit een excursie/bus tour langs het werkeiland, het gemaal en de eerste woningen. Tijdens de bus tour wordt ook gewezen op de belangrijkste kunstwerken die op diverse plekken in Lelystad staan. De derde les besteedt aandacht aan beeldend in de openbare ruimte, waarbij leerlingen de opdracht krijgen een kunstwerk voor hun schoolplein te ontwerpen.

Uitvoering september – december 2018
Duur 2 lessen in de klas door de leerkracht en 1 busexcursie
Doelgroep groep 5 t/m 8
Kosten 6 euro per leerling
Inschrijven via www.kubuslelystad.nl Graag vóór 22 juni.

Dronten: Het verhaal van Dronten

Weinig in Dronten is écht heel oud. Maar voor wie verder kijkt, is er voldoende geschiedenis te ontdekken. En misschien nog wel belangrijker in een plek als Dronten, is dat we er nog steeds geschiedenis máken. Het verhaal van Dronten is nog lang niet af.
De Meerpaal gaat in het najaar van 2018 op zoek naar deze verhalen. Dat doen we in een multidisciplinair project waarin de héle school samen met kunstvakdocenten werkt aan één eindproduct: een animatiefilm. Het eindresultaat wordt vertoond op een heuse filmpremière en wordt tijdelijk geëxposeerd op een centrale plek in Dronten.

Elke groep levert zijn eigen bijdrage vanuit een andere kunstdiscipline:

Groep 1/2:                    Theater/fotografie
Groep 3/4:                    Muziek
Groep 5/6:                    Taalkunst
Groep 7/8:                    Film

Uitvoering                    Oktober/november 2018
Duur                            4 lessen per groep, waarvan 2 gastlessen van een vakdocent
Kosten                         Gratis
Bijzonderheden           Er is plek voor plusminus 5 scholen
Inschrijven Via kunstwerkplaats@meerpaal.nl. Graag vóór 22 juni.

Urk: 100 jaar geleden en nu

Voor scholen op Urk zijn naast de gratis lespakketten speciale pakketten ontwikkeld rondom het erfgoed en de geschiedenis van Urk. Urk bestond natuurlijk al toen de Zuiderzeewet 100 jaar geleden werd ondertekend. Hoe zag Urk er 100 jaar geleden uit, en hoe is het nu? Een van de lessen bestaat uit een bezoek aan een lokaal museum of een les van een vakdocent.

Groep 3/4: Het eiland Urk waarbij leerlingen een maquette bouwen, een wandeling maken om het eiland en een bezoek brengen aan museum het Oude Raadhuis
Groep 5/6: Werken op Urk met een bezoek aan De Botterschuur
Groep 7/8: Typisch Urkers met een wandeling in het oude dorp en een les van een vakdocent waarbij de leerlingen een eigen gevelmakelaar maken.

Uitvoering          Oktober - december 2018
Duur                    2 tot 3 lessen per groep
Kosten                 6 euro per leerling
Inschrijven Via info@deculturelehaven.nl, graag voor 1 juli

Noordoostpolder: Cultuureducatiedagen De Pioniers

Het Cultuurbedrijf Noordoostpolder organiseert voor de derde keer voor basisscholen in de Noordoostpolder speciale cultuureducatiedagen op Schokland. De dagen worden gehouden van 25 t/m 28 september 2018. Deze interactieve belevingsroute (+/- 1,5 uur) staat dit jaar in het teken van de pioniers en is gericht op leerlingen en leerkrachten van groep 6, 7 en 8. De cultuureducatiedagen worden gratis aangeboden door het Cultuurbedrijf en er zijn beperkt plaatsen beschikbaar.
Begin juni verstuurt het Cultuurbedrijf nadere berichtgeving met de mogelijkheid tot inschrijving voor de Cultuureducatiedagen 2018 naar alle scholen in de Noordoostpolder.

Uitvoering                   25 t/m 28 september
Duur                            1,5 uur
Kosten                        gratis
Inschrijven via Cultuurbedrijf Noordoostpolder

Zeewolde: Waterdicht

Groep 1/2: Muziek om je heen door Noortje Huiskens
Inspiratieles in de kleuterklas. Met extra lessuggesties voor de leerkracht.
Duur: 45 minuten.

Groep 3/4: Dijkstenen kleien met kunstenares Annemiek Eradus
Een workshop waarbij leerlingen nieuwe dijken van klei maken.
Een inspiratieles en een verwerkingsles in de klas.
Duur: 75 minuten.

Groep 5/6: Flevopatronen – kleding voor de toekomst met beeldend docent Femke Wubbels.
Een workshop over kledij voor de toekomstige Zeewoldenaar, geïnspireerd door klederdracht van de vissersdorpen van de Zuiderzee.
Een inspiratieles en een verwerkingsles in de klas.
Duur: 75 minuten.

Groep 7/8: Toen in Flevoland – Storytelling met FlevoMeer Bibliotheek.
Een inspiratieles en een verwerkingsles in de klas.
Duur: 75 minuten.

Voor alle bovenstaande workshops gelden de volgende voorwaarden:

Uitvoering:    najaar 2018
Kosten:         €7, - per lln. (deelname Verbeelding&CO)
Inschrijven:   Via website www.verbeeldingenco.nl
Deadline:      1 juli 2018